Jachtproef Beesd

Op vrijdag 27 juli was het zover voor Freddy en mij, onze eerste officiele jachtproef en wel in Beesd! Door het warme weer waren er de week van tevoren veel discussies; wel gaan, niet gaan? Doordat de organisatie de proef een uur eerder liet beginnen, er overal schaduwplekken waren en er ook wel een windje was voorspeld heb ik besloten om wel mee te gaan doen. Ik had immers al betaald en ik dacht, gaat het niet dan stop ik gewoon. En ik heb geen spijt dat ik ben gegaan!
Ik ging om te leren, gezien Freddy en ik nog niet zo lang trainen op wedstrijd niveau. Ik had door de loopsheid en schijndracht wat minder getraind de afgelopen periode, maar besloot wel om alle C en B proeven gewoon te doen. De dag begon voor mij op de markeer en Freddy had er zin in, want helaas, ze sprong in. Ik kon haar binnen een kleine 2 meter terug roepen en mocht haar daarna nog opnieuw inzetten om de eend binnen te halen. Helaas heeft ze door het inspringen echter niet goed gemarkeerd en trok ze om de werpers heen, ving wind en haalde keurig de eend op, zoals deze mooie foto wel laat zien. Helaas kreeg ik voor het achter de werpers langs lopen een 0, dus een B diploma zat er niet meer in. Maar goed, wie weet wat de dag nog brengen zou! Ik kwam immers om te leren…

Vervolgens moest ik door naar het Aangelijnd en los volgen en het Vooruit sturen en terug komen op bevel. Twee onderdelen waar ik me toch enigszins zorgen over maakte, gezien de niet al te geweldige trainingen de weken er voor. Toch liet Freddy keurig zien dat ze best wel een beetje weet hoe het kunstje moet en kreeg ik voor beide onderdelen een 8, dus ik was dik tevreden! Door naar het Down liggen. Er was een mooie plekje gecreëerd in de bosrand waar ik Freddy vol zelfvertrouwen neerlegde, me omdraaide en weg liep. Nadat de 2 minuten voorbij waren en ik weer terug liep, zag ik tot mijn verbazing dat madame was gaan zitten. Keurmeester: “Een 8 voor jullie vandaag.” Omdat ze ging zitten en een beetje onrustig was. Ik: “Dat doet ze anders nooit…” En dat is ook zo, normaal blijft ze altijd keurig liggen, maar ja op deze dag ging natuurlijk niks zoals normaal. De spanning is hoger, er zijn veel meer honden en ook honden die we niet kennen, het was warm en ik was zelf natuurlijk ook wel wat gespannen. Maar goed, een 8 is een keurig cijfer en met nog steeds kans op een C diploma gingen we door naar het volgende onderdeel, namelijk apporteren uit dichte dekking. Altijd een onderdeel wat ze leuk vindt om te doen. Maar nu even niet natuurlijk. Freddy liep anderhalve meter de dekking in en keek me vervolgens aan zo van “en nu?”, dus ik moest nog twee extra commando’s geven. Toen ze uiteindelijk toch terug kwam met de eend gooide ze die ook nog voor me neer zo van “hier heb je dat ding!”, dus nog een puntje er af. Ik mocht met een 7 dit onderdeel afsluiten, toch niet verkeerd! Nu werd het weer even spannend, want ik moest naar Apport uit water en Apport te land! De laatste twee proeven voor het C diploma. Eerst de haas ophalen, dit hebben we nog erg weinig geoefend dus dit was even spannend, maar met een 6 toch nog voldoende! Ik merkte wel aan Freddy dat ze er niet zoveel zin meer in had, dus ik hoopte dat een beetje druk zou werken voor het apporteren uit water, maar helaas. Ondanks het warme weer was ze eigenwijs, want ze weet wel wat ik bedoel als ik apport zeg, dus haalde ze niet uit zichzelf de eend op. Om het wel goed af te sluiten heb ik haar het water in geholpen en heeft ze uiteindelijk alsnog keurig de eend gehaald en zitten afgegeven zonder tussendoor te schudden! Maar ja, de keurmeester kon niet anders dan me een 0 te geven. Over water wilde Freddy ook niet, maar met al de waterlelies was dit ook niet zo gek. Dus helaas voor mij in Beesd dit jaar geen diploma! Maar ik heb wel meegemaakt hoe het is en ik heb veel geleerd. De dag was hartstikke gezellig met de mensen die er wel waren en de organisatie zat top in elkaar!